maandag 10 november 2014

Opdracht betoog

Jongens en meisjes nu helemaal gescheiden?

Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad, roept op om scholen te laten experimenten met gescheiden lessen voor jongens en meisjes. Volgens Kuiper ontwikkelen de hersenen van jongens en meisjes zich verschillend. Zo zouden jongens meer structuur nodig hebben en beter zijn in ruimtelijk denken, waar meisjes het beter doen in taal en goed zijn in zelfstandig samenwerken. Hier zijn sterke wetenschappelijke aanwijzingen voor. Hieruit concludeert Kuiper dat jongens en meisjes een verschillende onderwijsstijl nodig hebben, dit kan het beste vertaald worden in: gescheiden lessen. 1 Maar zijn gescheiden lessen wel echt dé oplossing?
 
 Het verschil van sekse wordt voorgesteld als de grote boosdoener voor de verschillen in prestaties in het onderwijs. Maar er zijn nog vele andere verschillen tussen jongens en meisjes, maar ook tussen jongens alleen. Denk eens aan de sociaaleconomische status of de etnische herkomst. En natuurlijk ook van toepassing is, niet alle jongens zijn hetzelfde. Niet alle jongens zijn even ‘slim’. De ene jongen haalt betere cijfers of leert sneller dan de andere jongen. Dit probleem verdwijnt niet door jongens van meisjes te scheiden.  
Tegenwoordig wordt er in de gemengde klassen ook al een ‘scheiding’ gemaakt tussen de leerlingen. De leerlingen die betere cijfers halen, hebben minder aandacht nodig dan de leerlingen die minder goed presteren. De groep die minder presteert, krijgt meer aandacht in de vorm van aparte uitleg en aparte opdrachten. Door dit punt nog meer te versterken zou de achterstand van jongens ook ingehaald kunnen worden. En uit eigen ervaring weet ik ook dat in deze aparte groep van ‘minder presteerders’ ook meisjes zitten. Hieruit kan men concluderen dat niet alleen jongens een achterstand hebben in de gemengde klassen.   
 
Het feit dat meisjes goed kunnen samenwerken, zou juist voordelig kunnen zijn voor jongens.2 In gemengde klassen bestaat de mogelijkheid om jongens met meisjes te laten samenwerken. Door deze samenwerking te stimuleren, kunnen de verschillende seksen juist van elkaar profiteren. Jongens kunnen helpen met hun goede ruimtelijk inzicht, de meisjes met hun taalvaardigheid en hun manier van werken. 
Als jongens van meisjes gescheiden worden, wordt het samenwerken met elkaar lastig.
Het idee bestaat dat jongens meestal niet goed kunnen samenwerken. De kans bestaat dat in een klas vol jongens, er nooit samengewerkt gaat worden. Als dit nooit gebeurd, leren jongens dit ook nooit. 
 
Tot nu toe werd er alleen maar gesproken over de lessen en zo goed mogelijke cijfers behalen. Maar op school gaat het niet alleen om rekenen en taal. Een ander, niet geheel onbelangrijk punt, is de sociale ontwikkeling van de jongeren. Het is heel belangrijk voor de leerlingen te leren omgaan met zowel meisjes en jongens. Door jongens en meisjes van elkaar te scheiden wordt dit punt belemmerd, waardoor deze vaardigheid niet genoeg ontwikkeld wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst. Iedereen komt later in aanmerking met het andere geslacht, bijvoorbeeld met werk. 
En een ander belangrijk sociaal punt bij jongens is, dat zij de drang hebben om beter te presteren dan anderen, zeker bij meisjes.3 Jongens zijn graag beter dan meisjes op schoolgebied, of andere gebieden. Als zij dit niet meer kunnen uiten, als gevolg van de gescheiden lessen, kan dit tot ander (negatief) gedrag leiden. 
 
Kortom, gescheiden lessen is geen oplossing om verschillen van jongens en meisjes in het onderwijs te voorkomen. 
 
 
 
 

woensdag 1 oktober 2014

Betoog: leerlingen moeten zelf hun docenten kunnen uitzoeken.

Leerlingen moeten zelf hun docenten kunnen uitzoeken

Mijn mening is dat het niet verstandig is om de keuze voor een docent bij de school te houden. Laat de school eerst maar eens aantonen of deze beslissing echt voordelen heeft. 
Zeg nou zelf, een leerling houdt zijn/haar gedachte beter bij de les als deze door een docent wordt gegeven die door hen zelf is uitgekozen. Ze concentreren zich beter en leren daardoor ook meer.
Ik denk ook dat als een leerling geplaatst wordt bij een docent die hij/zij niet mag, minder snel een vraag durft te stellen. Misschien vindt deze leerling dat de docent snel geïrriteerd raakt, en daarom zijn/haar vraag toch maar niet stelt. En deze leerling dan bijvoorbeeld zegt: 'Bij die andere wiskunde docent had ik allang mijn vraag gesteld.' Dit kan gevolgen hebben voor de cijfers van een leerling, wat erg jammer zou zijn. De scholen kiezen zelf voor de (slechte) docenten, waarom moeten de leerlingen dan de gedupeerden daarvan zijn?
Ik vind dat het kiezen van een docent door de leerling zelf , de enige oplossing is waardoor (overmatig) spijbelen opgelost kan worden. De leerlingen gaan natuurlijk met meer plezier naar de les van een zelfgekozen leraar.
Het is toch heel normaal dat sommige mensen elkaar niet mogen?

Naar: Isabel van Wijk, 1 oktober 2014




zondag 21 september 2014

Motivatiebrief Rotary

Rotary Club
Herengracht 242
1016BT, Amsterdam

Isabel van Wijk
Nieuweweg 22
3371CP, Hardinxveld-Giessendam

Hardinxveld-Giessendam, 22 september 2014

Betreft: studeren in het buitenland

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw advertentie in de krant, schrijf ik deze brief. Ik zou namelijk graag in aanmerking komen voor de eenjarige studie in het buitenland. Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Isabel van Wijk en ik ben zestien jaar. Ik zit in het vijfde jaar van het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Ik hou van reizen en fotograferen. Ik heb het al vijf jaar goed naar mijn zin op deze school maar ik ben nu toe aan een nieuw avontuur, een jaar in het buitenland studeren lijkt mij dan ook een geweldige, nieuwe ervaring.

Mijn profielkeuze is cultuur&maatschappij. Mijn favoriete vakken zijn daarom ook de talen en geschiedenis. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de culturen van verschillende landen. Het lijkt mij dan ook heel leerzaam om zelf in zo'n andere cultuur te verblijven. Het verblijven bij een gastgezin vind ik dan ook een heel leuk aspect, hierdoor leer je nog beter de dagelijkse gewoontes kennen. Het is voor mij dan ook geen probleem om mij volledig aan te passen aan het gastgezin.

Ik ben een bescheiden en rustig iemand. Maar ik ben ook sociaal en ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik denk ook dat ik van deze reis veel zal leren en hierdoor mijn communicatieve vaardigheden een stuk beter zullen worden, wat heel voordelig kan zijn voor mijn verdere carrière.

Ik besef me goed dat deze reis geen vakantie is, maar dat ik ook hard zal moeten werken en zelfstandig zal moeten zijn. Ik denk dat dit mij juist sterker maakt. Ik kijk er naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten en mooie plekken te bezoeken.
Ik hoop spoedig uw antwoord te ontvangen.

Met vriendelijke groet,   

Isabel van Wijk