Hersenafwijking
Anorexia door fout in de hersenen
Jarenlang werd er gedacht dat Anorexia Nervosa een ziekte was die men zichzelf aanpraatte. Maar uit onderzoek van onze buren, Duitsland, is gebleken dat dit niet het geval is. Hoe komt het dat wij jarenlang op een verkeerd been zijn gezet? Waarom is er nu pas een onderzoek met goede resultaten naar buiten gekomen?
De meerderheid van de mensen weet dat wanneer iemand Anorexia heeft, hij of zij ervan overtuigd is een veel breder lichaam te hebben dan dat er in werkelijkheid te zien is. Patiënten streven naar een zo laag mogelijk lichaamsgewicht. Dit proberen ze te bereiken door streng te lijnen of extreem veel te sporten. Bij Anorexia denkt men meteen aan vrouwen, maar de eetstoornis kan zich ook bij mannen ontwikkelen. Dit heeft te maken met de sociale omgeving en verschillende afvalmethodes. Ook wordt er vaak gepraat over zogenaamde Pro- ana sites, die meisjes aansporen nog verder te gaan met lijnen dan ze normaal gesproken alleen zouden doen. Genoeg redenen dus om Anorexia uit de maatschappij te laten verdwijnen.
Onderzoekers stellen nu dat het foutieve lichaamsbeeld ontstaat door een ‘verbindingsfout’ in de hersenen.
Onderzoek
Aan de Ruhr- universiteit van Bochum in Duitsland keken onderzoekers naar de regio’s in het brein die actief worden wanneer we kijken naar lichamen. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door tien gezonde vrouwen en vijftien vrouwen met Anorexia Nervosa plaats te laten nemen in een MRI-scanner. Alle vrouwen kregen verschillende silhouetten van lichamen te zien. Vervolgens moesten zij bepalen welke silhouet het beste overeen zou komen met hun eigen postuur. Daarnaast moesten tien andere vrijwilligers achter de schermen van het onderzoek, foto’s van de deelnemende vrouwen verbinden met één van de silhouetten. Na afloop bleek dat de gezonde vrouwen een dunner lichaamstype hadden uitgekozen voor zichzelf dan de mensen achter de schermen. De vrouwen met Anorexia Nervosa zagen zichzelf daarentegen als veel dikker.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met Anorexia Nervosa allemaal een zwakke verbinding tussen de centrale occipitale kwab en twee andere regio’s in het brein hebben. Die zijn belangrijk in het verwerken van lichaamsbeelden. De gezonde vrouwen hadden wel een goed functionerende verbinding tussen de twee hersengebieden.
Over het onderzoek doet hoofdonderzoeker Boris Suchan de volgende verklaring: "Hoe groter deze verbindingsfout is, hoe zwaarder vrouwen met anorexia zichzelf zien. Deze error in het brein kan verklaren waarom anorectische patiënten hun ondergewicht blijven beschouwen als overgewicht"
Bestaande Behandelingsmethoden.
Nu dit is ontdekt denkt men dat er een grotere kans is voor Anorexia Patiënten om te herstellen. Er bestonden al meerdere behandelingsmethoden voor de eetstoornis. Voorbeelden hiervan zijn: therapieën, het gebruik van geneesmiddelen en opnames in het ziekenhuis. Maar niet alle Anorexia patiënten bleven op het rechte pad na een professionele behandeling.
Of er na dit onderzoek een einde gemaakt kan worden aan de eetstoornis, is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt de fout in de hersenen operatief ongedaan te kunnen maken, maar wil zich nog nader op de consequenties richten.
We weten dus nog niet of het onderzoek uitdraait op een groot succes, en vele patiënten volledig zullen herstellen van hun stoornis. Maar met dit onderzoek zijn er wel een paar belangrijke ontdekkingen aan het licht gekomen die hopelijk uitdraaien op een goede en effectieve behandeling van de eetstoornis Anorexia Nervosa.
haai
BeantwoordenVerwijderenje hebt een goede inleiding, hier heb je een vraag gesteld, waarbij ik graag verder wilde lezen. je hebt goede deelonderwerpen gebruikt en ook plaatjes die de tekst aanvullen. je hebt vaak ook de goede volgorde gebruikt in de alinea's met de hoofdzin op een fijne plek in de alinea. ik vind alleen de alinea over de bestaande behandelmethoden niet zo sterk. ik zou het namelijk fijn vinden om ook te lezen waarom ze het bv. niet zo fijn vinden om geen professionele hulp te krijgen. verder vind ik het een goed opgebouwd stuk en heb je een sterke inleiding en een sterk slot, ook heb je niet je mening gebruikt, wat ook niet de bedoeling was.
Goed gedaan!
x
hey
BeantwoordenVerwijderenJe hebt een goede tekst geschreven. De inleiding is erg prikkelend het nodigt uit om verder te gaan lezen. De indeling van de inleiding, middenstuk en slot is erg duidelijk. De tekst is goed ondersteund door een illustratie en tussenkopjes boven de deelonderwerpen. Die staan ook in de goede volgorde. Soms zou de tekst wel iets sterker mogen. verder is ie goed kwa opbouw en ik kan bijna geen spel of zinsbouwfouten er uit halen. De tekst is objectief en je mening komt er niet in naar voren. Wat ook de opdracht was.je hebt een prikkelende inleiding en een sterk slot. Verder goed gedaan.
Goede tekst, soms wat moeilijk taalgebruik. Duidelijke en interessante informatie. Ik zie niet veel foutjes. Geen punt achter een kopje zetten.
BeantwoordenVerwijderenGroet, VE